понеделник, август 09, 2010

За кой Спартак си – твоя или тяхния? За коя България си – нашата или тяхната?

От едно известно време във Варна ври и кипи около Спартак. Кой Спартак ще кажете, нали има два? Вярно, но не чак дотам. Всъщност на фенския Спартак му бе отказано да се регистрира с това име. Много вероятно е отбора да се състезава под името Тополи. Името е на селото където се намира гробището на Варна. Доста символично, не намирате ли?Въпреки всичко, за мен Спартак не е този чието име легално е такова. По-скоро е другият - фенският.

Старият Спартак умря и мястото му е в Тополите... Всъщност Спартак бе убит от кликата Иван Славков, Янко Станев и сие. Общински съветници и хора със съмнително реноме. Всъщност аз нямам никакво съмнение – реномето им не е съмнително, а пределно ясно. Каква изненада когато говорим за родни пишман-политици. Няма да Ви занимавам надълго с историята - беше направено дружество в което общината влезе със стадиона а от друга страна мажоритарния собственик - Иван Славков (който май още търка наровете, не съм сигурен а и ми се повдига да мисля за подобни болгарские "бизнесмени-слаш-пишманполитици") влезе с „негов дял”.

Гадно ми е дори до говоря за това. С две думи - след повече от 90 години успяха да убият клуба - според доста хора - умишлено. Стадионът на Спартак - Коритаре - се намира на добро място в Цветния Квартал - веднъж набарат ли го "сериозни инвеститори"- ела да гледаш сеир с МОЛ-ове и фитнес зали за курвеси (курви-слаш-мутреси).

Хъкъта-мъкъта клуба бе фалиран и даден на Инжстрой - фирма доста близка до общината. Наште хора - наште поръчки. Разбирате за какво говоря. На практика този нов Спартак е управляван от старата клика около Янко Станев - общински съветник от ДПС и корифей в делата на Спартак от години. Тук вече на някои по-патриоти сигурно им избива пот по челото.

Накратко - същите тези които съсипаха клуба, сега правят нов. Наскоро пуснаха кьорфишека, че и нов стадион за 20 000 щели да правят. Подобен на този на Самп в Генуа. Тук вече мисля, че 95% от всички или ще се смеят или ще се чувстват меко казано обидени от факта, че съвсем ги вземат за идиоти. Сефте.

От другата страна е фенският Спартак, който взе лиценза на Тополи. Цялата организация беше от фенове по идеята на Радо Станев. Те събраха пари, те ходиха да работят ангария на стадиона на Тополи, те организираха всичко. Ей така, срещу същите тези които съсипаха Спартак, а сега се гаврят с т.нар. нов Спартак 1918, феновете решиха, че им е писнало от бандидосите във Варненска община и че ще възродят Спартак - истинският на дядовците ни и на половин Варна, а не изрод чрез който да "гепим некоя кинта, разби`ш ли".
Смятам, че Тополите е много добро място за начало. От там може и възраждането да тръгне. Там трябва и тези които заслужават почивка заслужена да си вземат за всичките „добрини” което направиха.

С много пречки, явно фенския Спартак ще започне във В група - дали с име Тополи или Барселона, няма никакво значение. Важното е, че там са феновете. А феновете са доказали че единствени носят идеите на тези които са създали "Български Сокол" през 1918-та.
Доказали са го въпреки загубите на отбора от знайни и незнайни селски отбори по терените на Б група през последните години. През последните години феновете бяха там не заради, а въпреки нещото наречено ПФК Спартак. Те съществуваха и съществуват заради Спартак или Спартачето както го наричат. Оня Спартак без каквито и да е букви отпред, който не е параван за вземане на тази или онази поръчка, на това или онова апетитно петно за строеж. Онзи за който дядовците ни са ходили след цял ден блъскане на работа да работят ангария за да построят Коритото. Защото са обичали Спартак толкова! Така както тея момчета ходят в Тополите да слагат огради сега!

За мен нашият случай е уникален. Ще кажете - да, ама не - Ботев също възкръсна и ще почне от В група. Така е, но разликата е че във Варна има два отбора и антагонизъм между тях, да не използвам по-сериозна дума. На практика единият отбор на дербито в края на Август едва ще събере няколко карета белот за зрители - най-вече измежду служителите на Инжстрой или някой добросъвестен общински съветник. От другата страна ще бъдат тея които винаги са били там. Тея които СА Спартак. Ясно и просто е.

За тези които си мислят че хортувам приказчици за футбол ще им кажа че не са изцяло прави. Хортувам Ви за противопоставянето - Народ срещу Престъпници (общинари или бизнесмени, няма значение какво им е названието). За тези които ще ми кажат, че времената били други, капитализъм било и т.н. ще им кажа че по същия начин както можем да се откажем от близо 100 годишната си история и идентичност на Спартаклии, може след време и да се откажем от народността си и от миналото ни.

Тези момчета, които направиха във Варна фенския Спартак могат поне да се погледнат в огледалото един ден и да кажат - Аз пробвах да се боря против мръсотията и вмирисаната система, аз не се предадох и не предадох корените си. Дори и само заради това си е струвало. И е вярно, на всичкото отгоре – струва си да държиш за своя Спартак и своята България. Не за тяхните.

--- JBongailas

1 коментар:

Анонимен каза...

samo SPARTAK,az znam kade 6te bada,spartak e edin,fenovete sa mnogo,nie sme mnogo,SPARTAK FOREVER