събота, август 21, 2010

Размисли и страсти....

Днес/15.08.2010/ първия си официален мач изигра поредния отбор, създаден от фенове. След Нефтохимик и Ботев, ние, феновете на Спартак Варна също се видяхме принудени да отговорим с такъв ход на мутризацията на футбола ни и в частност на нашия любим клуб.

Защото нямахме друг избор. Защото имаме една-единствена движеща сила и тя е много чиста – любовта към синьо-белия отбор на Варна. Към онзи Спартак, който през 1983 г. докара Манчестър Юнайтед във Варна и който пълнеше стадионите и сърцата на хората.

Защото не можехме да продължим да наблюдаваме безучастно статуквото от последните години, прогонило почти всички от стадиона. Гробокопачите на Спартак Варна – собствениците му, оплетени в политически и икономически схеми, постепенно доведоха отбора до фалит. И вместо да поръсят главите си с пепел и да се надяват да бъдат забравени по-бързо, те направиха тъкмо обратното – със „сложни юридически операции“ (цитат от Янко Станев, шеф на ДПС–Варна и основна фигура в затриването на отбора) те успяха да заобиколят милионите левове дълг на отбора, да го пререгистрират при неясни условия и да „започнат отначало“. Без ничие одобрение освен своето, без капка срам, „привличайки“ за спонсор една фирма, която безапелационно обира общински поръчки. Поредната прозрачна схема, по всичко личи подготвяна отдавна (пример: запазването на ново име в съда месеци преди фалита на стария отбор). Поредната стъпка в агонията на отбора в услуга на изпечени лъжци и комбинатори. Връх на наглостта им е претенцията да са наследници на Спартак Варна - на историята, стадиона и символиката му. Не знаят колко са сбъркали.

Макар и не многобройни, ние сме тук и няма да предадем отбора си, защото настъпи време разделно. На фона на полуумрялото ни гражданско общество може би са се надявали поредната гавра с нещо свято да мине незабелязано, но този път ще получат отпор. Личи си, че ги е страх, защото се започна с номерата под масата – искания висок наем за стадиона и оспорването на името на отбора на феновете пред съда – действия, показващи цялата им същност. Когато обаче човек обича нещо, той е готов да се бори за него и ние няма да се откажем така лесно.

Тук е момента да попитаме кмета Кирил Йорданов и общинския съвет на Варна дали намират за правомерно хората, фалирали отбора в старото АД да се ползват с привилегиите на базата и какво стана с идеята на двата отбора да бъде даден равен старт, за да се види кой от тях ще бъде припознат от феновете. Да се замислят дали изобщо има причина това АД да съществува на фона на „успехите“ му. Общината участва в един доказано неуспял проект, който прати Спартак от А група в аматьорския футбол, а обяснение не се търси от никого и всичко продължава постарому. Кога ще се спре този цинизъм и тотално безхаберие?

Отборът на феновете победи с 1-5 като гост в първия си мач в Шумен. Ведомствения отбор загуби с 0-1 на ст. Спартак. Независимо как ще се развият следващите мачове знайте, че успехите не отиват автоматично при парите! Защото в Шумен зад отбора на феновете застанаха 300 човека с пламък в очите и с усещане за началото на нещо свято в сърцата. Нещо, заради което отново да чакаш с нетърпение уикенда. Един чист Спартак Варна.

Време е за добрите.
Ще победим!


--- @kickasso

1 коментар:

Анонимен каза...

a dali tezi 300 fena sa samo s plamyk v ochite(moje bi i neshto drugo)