събота, август 28, 2010

Разбиха “Спартак” (Вн) заради стадиона и имотите

Клуб с традиции като “Спартак” (Вн) се срина след фалит до “В” група. Там през този сезон има два отбора с това име. Единият стана наследник на игралия миналата година в “Б” група тим. Той обаче не бе припознат от варненските фенове и те създадоха нов отбор, който взе лиценза на “Тополи”. Един от инициаторите на идеята - Радостин Станев, бивш вратар на “Спартак” и националния, обясни защо се стигна дотук.

- Г-н Станев, защо се стигна до свличането на клуб с традиции като "Спартак" (Вн) във "В" група?

- След 20-годишно некадърно управление, в което се изредиха доста личности с много съмнителна репутация, очакваното се случи - отбор с 92-годишна история, който е радвал поколения варненци и е носил слава на България в чужбина, стигна дъното. Докато миналата година тимът бе начело в Източната "Б" група и се бореше за влизане в елита, собствениците правеха планове как най-безболезнено за тях да го затрият. Доведоха състоянието му дотам, че клубът да не получи лиценз от БФС. Най-срамното е, че община Варна е съсобственик в него, а именно нейните представители реализираха плана за ликвидирането му. Със сложни юридически операции изоставиха клуба затънал в дългове. На това отгоре застанаха начело на друг, за който предвидливо бяха запазили име, сходно на "Спартак", и направиха всичко техните икономически интереси да останат незасегнати. Затова отхвърлиха оферта от 3,4 млн. лева на бизнесмена Веселин Марешки. Негов одит показа, че на толкова възлизат дълговете.

- Какви конкретни икономически интереси има около "Спартак"?

- Преди 6 г. бе създаден Спортен комплекс "Спартак" АД, дружество, което трябваше да издържа футболния клуб. Общинският съвет реши да влезе в него с апортна вноска от около 40 декара имоти на територията на града, като в тези имоти бе включен и стадионът с прилежащите му площи и смятам, че именно заради тях бе разбит "Спартак". Мажоритарният пакет в това дружество стана собственост на един общински съветник, който понастоящем е арестуван. Той така и не намери време да внесе в законния срок паричната си вноска от няколко милиона лева, за да може дружеството да заработи. Впоследствие след ареста му дяловете му бяха прехвърлени на негови подставени лица. Това дружество през целия си период на съществуване не извърши никаква дейност. Единствената реална сделка бе, че акциите му бяха заложени срещу кредит по много мистериозен начин. След като тази година "Спартак" изгуби лиценза си, най-логично бе дружеството да се развали, тъй като целта, за която бе създадено, отпадна. Привържениците на клуба настояха пред общинския съвет да вземе мерки и да си възвърне имотите и най-вече клубния стадион, за да няма повече възможност за финансови машинации. Въпреки уверенията на местния политически елит, че мнението на феновете ще бъде взето предвид, представителите на общината посредничиха за прехвърлянето на акциите на Спортен комплекс "Спартак" АД на друга частна фирма - "Инжстрой", известна със силното си лоби във варненската политика и неизменното печелене на обществени поръчки за почистване на снега и кърпежите на дупките по варненските улици. За благозвучие тази фирма се зае да издържа, вземайки лиценза на "Владислав", един аматьорски отбор. Той, естествено, не бе припознат от привържениците.

- Така ли се роди идеята да създадете нов отбор?

- Да, защото не можехме да продължим да наблюдаваме безучастно случващото се. Стана ясно, че плановете на въпросната фирма са акциите на Спортен комплекс "Спартак" АД да бъдат отново заложени срещу кредит, а с парите от него да се плати покупката им. Останалите идеи за "Спартак" се изчерпваха с плановете за застрояване на имотите около стадиона, стига да се намери инвеститор. Ние имаме една-единствена движеща сила и тя е много чиста - любовта към синьо-белия отбор на Варна. Към онзи "Спартак", който през 1983 г. докара "Манчестър Юнайтед" у нас. Благодарение на много хора проектът ни вече е факт. За по-малко от месец от една идея се стигна до създаването на качествен отбор с висока цел - връщането още догодина на "Спартак" в професионалния футбол. Много ни помага г-н Неделчо Михайлов. Явно хората ни вярват, защото на наше домакинство имаше 1000 души, а на другия "Спартак", който ползва едноименния стадион - 50.

- Именно на него гостувате утре, след като тръгнахте с 2 победи.

- Гръбнакът на тима са опитни футболисти, играли в "А" група. Въпреки че се състезаваме в аматьорско първенство, организацията на спортно-техническия процес е напълно професионална. Надявам се в края на сезона отборът да е изпълнил поставената си цел - влизане в "Б" група. Естествено, пътят дотам не е лесен, но помощта на всички привърженици ни задължава да се справим. Призовавам всички тях да дойдат в неделя в родния ни дом - стадион "Спартак".


--- www.24chasa.bg

Няма коментари: