събота, август 28, 2010

Спартак Варна - Любовта не умира!

На 28 август 2010 се навършват 92 години от създаването на предшественика на Спартак Варна – Български Сокол. По ирония на съдбата, а може би именно защото тя си знае работата, на 29 август 2010 ще се играе най-безумният мач в историята на синьо-белите от Варна.
Официално мачът от Североизточна „В” група е между отборите на ФК Спартак 1918 и футболният отбор създаден от феновете на Спартак Варна.
За огромната част от тези, които ще бъдат на стадиона обаче
- мачът ще е между един ведомствен отбор и Спартак Варна!
- мачът ще е между самозабравилата се полит-икономическа конюктура и тези, които са били винаги на стадиона и заради които Спартак съществува!
- мачът ще е между тези, които фалираха и затриха Клуба и тези, които носят любовта на създалите Български Сокол преди 92 години!
- мачът ще е между докараните под строй служители на една фирма и горещите сърца на една варненска институция!
- мачът ще е между убийците на Спартак и тези, които са готови да дадат от джоба си за да възкръсне славата на Шипченски Сокол!

Честита годишнина на тебе, верен Соколе! Ти знаеш кой си и кой никога няма да бъдеш. Ти си на 12 години и бягаш от училище за да видиш любимия отбор, та дори и да имаш проблеми след това. Ти си на 50 и след работа, макар и да си  уморен, се сещаш за Спартачето и тихичко псуваш всяка вечер, че тези, които на хора не приличат са се настанили на „Коритото”. Ти си на 36 и си спомняш с кого си гледал Соколите да играят, а също и как бе натирен в калта от некадърност и алчност. Ти си този, който носи в себе си идеите на Нягол Колев и Жечо Тунчев. Ти не се продаваш за шепа монети, ти от своя джоб вадиш, за да дадеш.
Ти знаеш, че Любовта и Уважението не се купуват в супермаркета!!!
А всъщност не искаш много, не искаш отбора ти да спечели Шампионската лига, не искаш невъзможни неща. Искаш само да гледаш честен и мъжки, истински футбол , пък бил той и в по-долна дивизия. Ти знаеш, че честният и мъжки Спартак рано или късно ще бъде там, където му е мястото – в „А” група.
Ти всъщност не искаш никак много - искаш да си върнеш радостта от играта – от истинската игра – не от тази, която е подплатена с дебели куфарчета и купени мачове. Искаш просто да обичаш играчите, които оставят сърцето си на терена за синьо-бялата емблема, а не тази, чиито диригенти са гнусни полу-човешки образи.
Ти знаеш, че колко голям е един клуб зависи от любовта на феновете му и знаеш, че затова Спартак е най-големият клуб – защото го обичаме повече от всичко друго!
И когато трябва, ще го защитим!

Честита годишнина, Спартак Варна!


--- spartak-varna.net 

Няма коментари: