понеделник, юни 02, 2003

"Спартак" - златната среда е наш патент

Сезонът се превърна в лебедова песен
на Вальо Станчев за варненския клуб


И в осмия си пореден сезон след последното си завръщане в елита през 1995-та година "Спартак" за пореден път затвърди впечатлението, че класирането в златната среда е негово патент. Преди година Николай Ишков си пожела място в първата половина на таблицата и подопечните му изпълниха заръката с швейцарска точност - 7-о място. Дотам се стигна след слаба есен и добра пролет, с малко пари, но можещи футболисти. Показателно е, че варненци оставиха зад себе си отбори с по-голям бюджет.
В началото привлеченият през миналото лято Митко Стойчев тръгна да следва модерните тенденции с игра в линия в защита, но последваха плачевни резултати и логично падна глава на треньора. Дошлият на пожар Мирослав Миронов успя да обедини футболистите и да възстанови психологическото им равновесие. Наченките на позитивната промяна в игровото поведение се забелязаха в последните три есенни мача и особено в двете срещи с "Левски" за купата. Пълноценната зимна подготовка в Анталия пък създаде предпоставки за успешна пролет и спартаковци се възползваха по най-добрия начин. Варненци станаха отборът, който отне първите точки на ЦСКА (1:1), спечелиха градското дерби с 2:1 и спряха "Левски" за титлата с 0:0 на "Георги Аспарухов". Последваха два престижни успеха във Варна с по 1:0 срещу "Славия" (впоследствие бе присъдена служебна победа заради административен гаф) и "Нафтекс".
Сезонът се оказа лебедова песен за "Спартак" на голмайстор No 2 в клубната му елитна история Валентин Станчев. Вероятно ще си тръгнат и още две известни имена - Анатоли Нанков и Пламен Крумов. През тази пролет направи своето бойно кръщение в големия футбол Генко Славов. Юношата на клуба демонстрира невероятни вратарски заложби и се превърна в трансферна цел на ЦСКА и "Славия". Забележителен възход показа Станислав Жеков, който обаче се завръща в "Нафтекс". Сред футболистите с постоянно добро игрово ниво са Георги Мечечиев, Нено Ненов, Николай Станчев, Георги Караканов, Анастас Петров и Пламен Крумов. Крачка назад направи Иван Кризманич, а Милен Георгиев се превърна в голямото разочарование.
Безспорно откритието се наричаше Мартин Керчев. Само с 5 мача през есента русенецът стигна до трансфер в ЦСКА и оправда успешната трансферна стратегия на Ишков - привличане на млади и перспективни футболисти, които вдигат цената си в "Спартак" и чрез трансфери в по-богати клубове носят добри приходи на варненци.
--- chernomorie.info.bg

Няма коментари: