сряда, юни 04, 2003

Мирослав Миронов "Спартак" не се съобразява
с терена и съперника си


През есента Мирослав Миронов пое "Спартак" с малко точки и разбит колектив. Специалистът успя да сплоти футболистите и да възстанови психологическото им равновесие, а напролет отборът показа приятен за окото стил и стигна до добро класиране. За представянето на спартаковци във висшата лига Миронов говори в интервю за "Черноморие".

- Г-н Миронов, какви цели си поставихте, когато станахте треньор на "Спартак" в края на октомври?
- На първо време да спасим отбора от изпадане. Все пак имахме само 10 точки, а в оставащите 3 есенни кръга ни предстояха две тежки гостувания - на "Нафтекс" и в Самоков. Равният срещу "Рилски спортист" отказа самоковци от борбата за оцеляване, а нас ни стабилизира. През зимата заздравихме колектива и проведохме пълноценна подготовка в Анталия и логично напролет имаше резултати.
- Какъв стил на игра се стремяхте да налагате?
- Рационален и съобразен с качествата на нашите футболисти, като във всеки мач държах да извличам максимума от техния потенциал. Благодарение на футболистите преодоляхме проблемите, породени от контузии и затруднения от всякакъв характер, и се представихме достойно напролет.
- В кои мачове "Спартак" игра така, както Вие искате?
- В двете срещи за купата с "Левски" и нулевото равенство на "Георги Аспарухов". Също и срещу ЦСКА (1:1) и "Черно море" (2:1). Изнесохме и прилични мачове на чужд терен. Най-важното е обаче, че нашият отбор вече не се съобразява дали играе на свой или чужд терен и кой му е съперник. Неслучайно ни определят като корав и нестандартен тим, който е способен да изненада най-силните.
- Слабостите в спортно-технически аспект, с които не се справихте?
- В някои мачове, например домакинските с "Добруджа" (1:0) и "Рилски спортист" (2:1), се отпускахме и не бяхме мобилизирани. Това е недопустимо, защото разликата между отборите в България не е голяма и при правилно водене на мача и късмет най-слабият може да бие най-силния.
- Разликата между "Спартак" и грандовете?
- Основно в организацията и парите. В качествата на футболистите е далеч по-малка.
- Кои футболисти бихте похвалили?
- Всички - заради проявения характер и професионализъм. Израснаха Генко Славов, Станислав Жеков и Мартин Керчев, Нено Ненов стабилизира защитата, опитният Николай Станчев се раздаваше във всеки мач, а Пламен Крумов стискаше зъби и играеше невъзстановен, за да не изоставя съотборниците си.
- Внесете яснота около селекцията и лятната подготовка?
- Целта ни е да запазим ядрото на състава и да го подсилим с 4-5 нови попълнения. Селекцията е отворен процес и ще продължи до първия есенен кръг. Иначе се събираме за тренировки на 26 юни в 10 часа. Първата седмица сме във Варна, от 3 до 13 юли ще тренираме в Швейцария, Априлци или Трявна, а от 15 до 27 юли в Тетевен. След това отново ще се готвим в домашни условия. Контролите ще са 10-12.
--- chernomorie.info.bg

Няма коментари: