четвъртък, юли 07, 2005

Лично мнение:Защо ДЮСШ "Спартак" и мъжете сега берат горчиви плодове?

Отминаха анализите и страстите покрай отпадането на "Спартак" от висшия ешелон на футбола в страната. На ход са реактивирането на наличните ресурси в мъжкия състав, селекцията и лятната подготовка под ръководството на доказания спец Ради Здравков. От заминалите на лагер в Правец 23-ма футболисти веднага прави впечатление наличието само на четирима юноши на клуба. Това са Георги Филипов, Владо Мирчев, Диян Ангелов и Синан Хаджиев. Последните двама надали ще влязат в основната група футболисти. От останалите 19 третият вратар Димитър Недев е юноша на "Варна сити", а другите са рожба на чужди школи, наемници, "професионалисти", гастрольори, както искате, така ги наричайте. Веднага изниква резонният въпрос: Защо се стигна дотук, до дъното, във време когато "Левски", "Пирин" (с два отбора!), "Локо" (Сф), "Ботев" (Пд), разполагат и разчитат на по 10 - 15 футболисти, продукт само и единствено на собствената детско - юношеска школа?!
А ето и каква е "рекапитулацията" в ДЮСШ "Спартак" за последните 5 години. От набор 1983 в мъжкия отбор влиза само Генко Славов, набор 1984 - нито един, набор 1985 - Георги Филипов, набор 1986 - нито един, набор 1987 - Владислав Мирчев. Това е жестоката истина, казана право в очите. Любопитна е историята около набор 1986 с тримата тогава проектонационали - защитника Калоян Йосифов, халфа Йордан Николов и централния нападател Кристиян Иванов. Пропуски в подготовката (индивидуална и комплексна), възстановяване и безотговорно отношение на ръководството на клуба след получени тежки травми и контузии (разбирай на какви терени са играли), довеждат до "фалит" развитието и на тримата!
И да стигнем накрая до основния горчив извод, че за тия 5 години ДЮСШ "Спартак" е работила на празни обороти! Нещо, което, ако се случи в "белите" държави на Запад от Калотино, ще "хвърчат глави"! Но не и при нас, уж нормалните хора с модерно мислене, с много талант и индивидуални качества... Изглежда удоволствието на мнозина наши поданици е да се самоизтезават и сами да си копаят общия футболен гроб. В който за съжаление покрай мъртвите души и негодяи, отиват и много светли личности и талантливи момчета...

--- ЙОРДАН ЙОСИФОВ/ chernomorie.info.bg

Няма коментари: